06 - 1520 4687
Menu

Underweizzz - De Klyster

 

Underweizzz

Na het meespelen in de inleidende film van het educatieve project 'Underweizzz', ben ik gevraagd om mee te werken aan het ontwikkelen van een lessenmap. Een lessenmap over Wilde Bijen, Bloemen, Bermen en Bio-diversiteit. Een serie lessen die basisschoolleerlingen in groepen 7 en 8 oproept om in actie te komen voor de wilde bijen. Door er over te leren, over na te denken, naar buiten te gaan en iets doen. En omdat kinderen op diverse manieren leren is er gekozen voor een rijk aanbod aan lessen. Samen met Geartsje de Vries, Marjolein Staal en Betty Kooistra zijn we tot een prachtig resultaat gekomen. Het project Underweizzz van NME-centrum De Klyster is in april 2018 gepresenteerd in Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost. 

De lessenmap Underweizzz is verspreid via de NME centra in Fryslân in een oplage van 250 stuks. In de DDFK-gemeenten, noordoost-Fryslân hebben de scholen er een plantenpers bij gekregen om goed te kunnen starten met een eigen Herbarium. In het kader van LF-2018 culturele hoofdstad is de lessenmap gratis aangeboden onder de vlag van Silence of the Bees.

Voor de DDFK-gemeenten is er voor 50 basisscholen door mij een gastles ontwikkeld op basis van de lessenmap. Een les met een presentatie over de wilde bijen en het maken van zaadbommen en bijenhotels. Ook deze lessen kon De Klyster kosteloos aanbieden aan de scholen. Zelf heb ik van 14 mei tot en met 12 juni 2018, 18 van de uiteindelijk 45 gastlessen mogen geven. De andere gastlessen werden verzorgd door Hilda de Jong en Geartsje de Vries.