06 - 1520 4687
Menu

Elfwegentocht LF-2018 - zeepkistenproject

 

Ferwert - Dokkum - Burum - Broeksterwâld

Op 4 plaatsen, 5 scholen, zeepkisten bouwen. Dat was de opdracht die ik kreeg van de DDFK-gemeenten in Noordoost Friesland. De gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradiel, Dantumadiel en Kollumerland wilden zich laten zien in het kader van het 'Elfwegentocht LF-2018, 2 weken zonder een druppel benzine'. Dit vond plaats van 1 t/m 14 juli. Onderdeel daarvan was het maken van zeepkisten door basisschoolleerlingen uit de middenbouw. 

Van het werven van de scholen tot en met het bouwen van 55 zeepkisten was een prachtig en veelzijdige uitdaging. Het startte met het overleg over de wensen van de gemeenten. Er moest een prototype komen, materialen uitgezocht. Kosten berekenen om te kijken of het binnen budget haalbaar was. Materialen bestellen voor de zeepkisten was de volgende stap, zo ook het contact onderhouden over het hoe en waar met de scholen. Zo moesten er bijvoorbeeld door de scholen vrijwilligers, lees ouders en pakes en beppes, gevraagd worden om mee te helpen tijdens de bouwdagen. 

Op 26 juni is was de eerste bouwdag in Ferwert bij OBS Op 'e Trije en 27 juni was bouwdag nummer 2 bij CBS Op Streek ook in Ferwert. Op 2 juli was OBS Nynke van Hichtum uit Dokkum aan de beurt. Er moest daar gebouwd worden in het centrum van Dokkum op De Zijl. Materiaalsponsor Dijkstra-Draisma pakte daar die dag groot uit omdat de Elfwegentocht-karavaan die dag in Dokkum neerstreek. Op 5 juli hielden de zeepkist coureurs van Ferwert in compleet gepimpte zeepkistkarren een race. In het centrum van Ferwert kwamen die dag diverse duurzame ondernemers hun waar tonen en raceten de leerlingen van het valsplat van de terp aldaar. 's Avonds waren de zeepkisten nog in beeld bij het dagelijkse Elfwegentocht-journaal van de NPO. Op vrijdag 6 juli was CBS Op de Hoogte in Burum in actie. Met zeer veel handige hulpen werd ook daar in stralend weer gewerkt aan prachtige karren. Hetzelfde gebeurde in Broeksterwâld op 11 juli. Ook daar werd technisch en creatief vaardig rollend materieel in elkaar gezet. 12 juli was er een afsluitende race in Burum en op 13 juli in Broeksterwâld. 

Het succes van het project was te zien in het enthousiasme kinderen, ouders, opa's en oma's, leerkrachten en vrijwilligers van De Klyster. Met spierkracht en vernuft bouwen, maar zonder een druppel benzine!